Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Planera din ekonomi idag, skapa utrymme för en buffert imorgon.

Känns det långt till löning? Januari och februari brukar vara de månader som privatpersoner har svårast att få ihop ekonomin. För att undvika att hamna i skuld eller leva precis på marginalen är det bra att ha en buffert på plats för tuffare tider. Att spara ihop en buffert är ett långsiktigt arbete – så se till att planera din ekonomi redan nu för att få mer att röra dig med till nästa år.

Kvinnlig rådgivare vid dator

Vad är en buffert?

En buffert är pengar för oväntade saker, som att bilen går sönder, tvättmaskinen behöver bytas ut eller att du plötsligt behöver nya glasögon. Att då ha lite pengar sparande är bra - det betyder att du har en buffert.

Utgiftskollen

Få koll på dina utgifter

I vår app finns Utgiftskollen där du enkelt kan hålla koll på alla dina utgifter. Utgifterna samlas utifrån kategori och du får en tydlig överblick vad du lägger dina pengar på.

Börja buffertspara - tre tips

 

  • Spara på e-sparkonto
    Bufferten behöver du ha lättillgänglig när glasögonen/bilen/kylen går sönder. Därför är det bästa att spara den på ett e-sparkonto.
  • Två till tre månadslöner
    Ett bra riktmärke är att spara ihop till en buffert på ungefär två till tre månadslöner efter skatt. Så att du slipper låna pengar eller köpa på avbetalning när diskmaskinen ger upp.
  • Spara 10% av lönen varje månad
    När lönen kommer, för direkt över 10 % till ett sparkonto. Gör så varje månad tills du har sparat ihop ungefär två till tre månadslöner efter skatt.

Få ihop en buffert i tuffa tider

För många känns läget lite motigt just nu. Vi behöver hålla hårdare i plånboken, och dessutom spara pengar för framtiden. Men hur ska du kunna göra det när du inte ens får det att gå ihop i slutet av månaden? Lugn, det finns tips och trix som kan hjälpa dig att få nya mer ekonomiska vanor på plats.

Mobiltelefon med appbakgrund

Skapa en månadsbudget

När du har kollat över din ekonomi med hjälp av utgiftskollen är det dags att sätta upp en månadsbudget. Specifisera dina inkomster och utgifter utefter kategori för att på ett enkelt sätt få en överblick på vad du lägger dina pengar på och hur mycket pengar du har kvar i slutet av månaden.
 

Glad manlig rådgivare

Konsten att klara sig på liten budget

Att kunna spara pengar när man inte ens får det att gå ihop i slutet av månaden. Hur ska det gå till? Lugn, det finns trix och tips som kan hjälpa dig att få nya mer ekonomiska vanor på plats. 

Dags att se över din buffert?

När du har satt upp din budget och känner dig redo att börja buffertspara kan du logga in i internetbanken och börja månadsspara.

Ibland är det skönt att prata med någon när frågor dyker upp. Våra privatrådgivare finns här är att svara på dina frågor gällande buffert och sparande. Kontakta din personliga rådgivare eller ring vårt kundcenter så hjälper dem dig.

Medarbetare med hörlurar