Att jobba deltid
Skälen till att jobba deltid är många. Att gå ner i arbetstid under en begränsad period, som vid ex. föräldraledighet påverkar inte pensionen så mycket. Arbetar du däremot deltid under många år tjänar du in mindre till pensionen.
Här har vi samlat tips på hur du kan påverka din pension och få bättre koll på pensionens olika delar.
När du går i pension kommer din inkomst från tre olika håll – staten, jobbet och dig själv. Det är viktigt att tidigt ha koll på hur pensionen funkar eftersom inkomsten och de val du gör under hela ditt arbetsliv avgör hur stor pensionen blir.
Pensionen som du får från staten och jobbet ger ungefär 60% av din månadslön i pension. Om vill få mer än så och öka möjligheten till en god ekonomi som pensionär behöver du spara själv till pensionen.
Anton, privatrådgivare i Delary svarar:
Det orange kuvertet är den pension du får från staten och har ingenting att göra med avtalspensionen vilket många tror. Om du kollar på pensionspyramiden ligger det orangea kuvertet i botten av pyramiden och kallas för den allmänna pensionen. Den allmänna pensionen består av två delar: inkomstpension och premiepension. Jag brukar säga att du enbart behöver tänka på premiepensionen eftersom det endast är den du kan påverka. Inkomstpensionen kan du inte påverka – den beror på hur bra det går för Sverige, inkomsten man själv har och en del annat.
Hur påverkar man då sin premiepension?
Jo, man väljer fonder i fondtorget som finns kopplat till premiepensionen. Jag brukar tipsa om att logga in, kolla hur det går för fonderna en gång till semestern och en gång till jul. Vill du ha hjälp med att se över fonderna så kan du kontakta banken.
Inkomstpension, premiepension och garantipension
Den allmänna pensionen består av inkomstpension, som staten ansvarar för, och premiepension. När du arbetar och har en inkomst sätts det av pengar till din allmänna pension via skatten, där avsättningens storlek beror på storleken på din lön. Premiepensionen kan du, om du vill, vara med och påverka. Du väljer själv hur den ska vara placerad, vilket gör att du kan påverka risk och möjlighet till avkastning.
Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen (PPM). Du kan själv välja vilka fonder pengarna ska placeras i. Om du inte har gjort något val sätts pengarna in på det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Här kan du välja att göra ett aktivt val för att öka möjligheterna till god avkastning.
Pensionen från ditt jobb
Tjänstepensionen är din pension från jobbet. Enligt Pensionsmyndigheten beräknas 9 av 10 anställda få tjänstepension. Den är en viktig del av din pension så om du inte vet om du får tjänstepension - fråga din arbetsgivare. Den finns två olika varianter av tjänstepension - avtalspension, som är kollektivavtalad, och individuell tjänstepension.
Avtalspension eller individuell tjänstepension
Tjänstepension som är kollektivavtalad kallas för avtalspension. Villkoren bestäms i pensionsavtal mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal kan du ändå få tjänstepension. I detta fall kallas det individuell tjänstepension och det är du och din arbetsgivare som sätter villkoren.
Då kan du ha tjänstepension lite här och där. För att få bättre koll och kunna göra smarta val är det bra att samla pensionen på ett ställe.
4 fördelar med att samla din pension hos oss:
Allmän pension och tjänstepension ger cirka 60% av din månadslön i pension. Vill du ha mer än så behöver du spara själv. Genom att spara ett regelbundet belopp varje månad skapar du dig förutsättningar att leva det liv du vill - hela livet.
Det finns många fördelar med att komma i gång tidigt med ditt pensionssparande. Genom att redan som ung spara ett litet, men regelbundet belopp gör att du slipper spara mycket mer och större belopp sen.
Kanske har du kommit till en tidpunkt då pensionen börjar kännas något mer aktuell än tidigare? Om du inte redan har kommit i gång med ditt sparande är det hög tid nu. Och för dig som redan har ett sparande kan det vara läge att se över dina placeringar och kanske även öka ditt sparande.