Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Sparar du till pensionen?

Har du ännu inte kommit i gång med ett sparande, är det hög tid nu. Och för dig som redan har ett sparande kan det vara läge att se över dina placeringar och kanske även öka ditt sparande.

Nu har du chansen att se över din pension för att få leva det liv du vill – hela livet.

Spara lite extra när du har möjlighet

Höj ditt månadssparande med 2 000 kr i månaden när du har 15 år kvar till pensionen och få ett förväntat sparbelopp på 679 557 kr*

* Insättningar från dig är 360 000 kr. Förväntad avkastning är +319 557 kr. Beräknad avkastning per år 8%.

Vanliga frågor om det egna pensionssparandet

Hur ska jag tänka kring mitt egna sparande till pensionen?

När du är i 50-årsåldern det fortfarande tid kvar till din pension. Det innebär att aktier och fonder, där du har möjlighet till att få högre avkastning, kan vara ett alternativ, högre avkastning innebär dock oftast högre risk. När du börjar närma dig pensionsåldern, se över fördelningen mellan aktier och räntebärande värdepapper i dina placeringar. Fundera på om du ska minska andelen aktier när du närmar dig att ta ut dina pensionspengar, så att du inte riskerar att värdet minskar just när pengarna ska tas ut.

Hur mycket ska jag pensionsspara?

För att uppnå önskad nivå på pensionen rekommenderar vi att testa vår ”Pensionsprognos” – den hittar du på sparbankeneken.se/pensionsspara. Där fyller du i uppgifterna utefter din egen situation och får ett konkret belopp på hur mycket du behöver pensionsspara varje månad. Det egna pensionssparandet är mycket viktigt om man vill behålla någorlunda samma levnadsstandard som innan pensionen.

Ulrika Brogren

Har du en lön på över 50 000 kr?

Då kan du be din arbetsgivare om att få löneväxla.

Kanske har du i det här stadiet i din karriär kommit upp i lön. Tjänar du mer än 48 000 kronor per månad kan ett alternativ vara att löneväxla, det vill säga att låta din arbetsgivare sätta av mer i pension i utbyte mot mindre lön. Avsättningen dras från bruttolönen, vilket innebär lägre skatt för dig som arbetstagare men även för din arbetsgivare som i stället kan skjuta till lite extra i sparande till dig.

Din pension ska räcka livet ut

Sverige har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. En 70-åring i dag har enligt forskare samma hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet. Så fantastisk har hälsoutvecklingen varit. Men utveckling gör också att pensionspengarna ska räcka i fler år vilket kan ge tusentals kronor mindre i plånboken varje månad för den som väljer att pensionera sig innan riktåldern.

Kraften i att jobba några år extra

Tänk på att fler år i arbete ger högre pension per månad hela livet ut. Ett års extra arbete kan ge dig som har en genomsnittlig månadslön och som snart ska ta ut din pension mellan 1 400 till 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. Det beror bland annat på att pengarna betalas ut under en kortare tid och att du hinner tjäna in mer till din pension både via allmän pension, tjänstepension och i eget sparande.

  • Reality check

    Gör en ”reality check” och gå in på minpension.se för att se om din framtida pension kommer räcka för det liv du vill leva. Om inte, börja spara!

  • Räkna på pensionen

    På sparbankeneken.se/pensionsspara kan du se hur mycket du behöver spara utifrån hur mycket du vill kunna leva på.

  • Du kan fortfarande ta risker i ditt pensionssparande

    Om det fortfarande är långt kvar till pensionen kan du ta risk i ditt pensionssparande och få möjlighet till högre avkastning. Om du sparar i fonder, tänk på att avgiften spelar roll i längden.

  • Se över din fördelning av fonder och aktier

    Se över fördelningen mellan aktier och räntebärande värdepapper i dina placeringar. Fundera på om du ska minska andelen aktier när du närmar dig pensionsuttag, så att du inte riskerar att värdet minskar just när pengarna ska tas ut.

  • Varje år räknas

    Varje år du arbetar spelar roll för pensionen. Står du utanför arbetsmarknaden ett år, eller arbetar deltid under en längre period, behöver du lite förenklat räknat jobba ikapp motsvarande tid för att få motsvarande i pension.