Hoppa till textinnehållet

Så funkar pensionen

Det är viktigt att förstå pensionssystemet – och hur man kan påverka de olika delarna. Läs expertens tips!

Pensionssystemet består av tre delar: allmän pension, tjänstepension och eget sparande. Pensionen baseras på hela livsinkomsten, det vill säga lön och antal år i arbete.

– För att få en hög pension behöver du jobba så många år som möjligt, till en så hög lön som möjligt, tipsar Arturo Arques.

Allmän pension är den pension du får från staten. När du arbetar och har en inkomst sätts det av pengar till din allmänna pension. Den allmänna pensionen består i sin tur av inkomstpension och premiepension.

Tjänstepensionen är den pension du får från din arbetsgivare. Men tjänstepension är inget lagkrav, och ungefär tio procent av alla löntagare i Sverige har inte någon tjänstepension.

– Om du inte har någon tjänstepension, be din arbetsgivare att få det. Blir svaret nej, be om en löneökning som motsvarar 4,5 procent av din lön efter skatt. Den extra summan, som du placerar själv i ett eget sparande, motsvarar tjänstepensionen. Säger chefen nej till det också? Se dig om efter ett nytt jobb, säger Arturo Arques.

Den allmänna pensionen och tjänstepensionen räcker ganska långt – men sällan hela vägen. Vill du ha högre pension och kunna unna dig saker på ålderns höst, då behöver du även ha ett privat pensionssparande.

– Även små summor kan göra stor skillnad. Sparar du en 500-lapp i månaden i 40 år, då har du en kvarts miljon kronor på kontot när du går i pension. Om du investerar pengarna i aktier eller fonder, då finns möjligheten att summan är långt större än så. Men givetvis finns det ingen garanti; har du otur kommer ditt kapital att krympa, avslutar Arturo Arques.

Not:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.

Tips – så kan du påverka din pension

  1. Spara själv till din pension, börja så tidigt som möjligt och öka
    beloppet allt eftersom. Även mindre belopp kan göra skillnad på sikt.

  2. Jobba heltid om du kan, det kan göra stor skillnad eftersom det är livsinkomsten som ligger till grund för din pension.

  3. Försök att arbeta hos arbetsgivare som gör avsättning till din tjänstepension, den är en väldigt viktig del av din framtida pension.

  4. Om du kan, försök att jobba något eller några år efter 65 år, det kan påverka din pension avsevärt.

  5. Lever du med någon och det skiljer i inkomst och pensionsavsättningar kan ni välja att föra över pensionsrätter för premiepension eller kompensera varandra ekonomiskt genom sparande.
     

  6. Varje år skickas det orange kuvertet ut till dig som privatperson. Där får du information om din premiepension, vägledning om hur mycket du kan förvänta dig att få i allmän pension och ser hur mycket du hittills har tjänat in från staten. Håll själv koll på din pension genom att – minst en gång per år – gå in på minpension.se och gör en pensionsprognos. Då ser du hur din pension kommer att bli. Ju tidigare du skaffar dig den informationen, ju längre tid har du på dig att själv påverka genom exempelvis eget sparande.