Meny
Samhällsengagemang
Våra kontor
Organisation

Ekenpodden - en podcast av Sparbanken Eken

Ekenpodden handlar om något större än ekonomi. Den handlar om livet. För god kunskap och god känsla för ekonomi leder dig till ett gott liv, ett friare liv.

Genom podden får du lära känna våra medarbetare ännu bättre, vi kommer dela med oss av kunskap, bjuda på berättelser från vår vardag och ge goda ekonomi- och juridiktips till er lyssnare.

Vi finns här för er kunder - och lyssnare - i livets alla skeden.

Podcastmic i en studio

Avsnitt säsong 2

Glad kvinnlig medarbetare utomhus

Spara som ung vuxen

Vad händer när man fyller 18 och över en natt har helt eget ansvar för sin ekonomi? Hur kan man tänka kring buffert och sparande? Vad innebär ränta på ränta? I detta avsnitt lär vi dig allt om att spara som ung vuxen. Vi pratar med vår privatrådgivare Rebecka Hultén som guidar många av våra unga vuxna på banken i deras vardagsekonomi.

Rebecka lyfter bland annat friheten det innebär att komma i gång med ett sparande tidigt i livet och vi får en intressant fråga från en lyssnare som precis fått tillgång till ett stort sparande från sina föräldrar.

Avsnittet finns tillgängligt från 3 juli

Hampus

Spara till barnen

Hur sparar man bäst till sina barn? Hur ska man tänka om man som nära familjemedlem vill ge barnen en slant när de blir 18? Här har vi ett fullmatat avsnitt med råd om sparande till barnen med vår sparaspecialist Hampus Alvarsson som är tillbaka i studion.

Vi har fått en lyssnarfråga från en mamma till en 4-åring som blir grunden för vårt resonemang i avsnittet och hamnar även i diskussioner om vilka de vanligaste sparmålen är och hur dessa har förändrats över tiden. Vi spanar in i framtiden och Hampus svarar även på frågan om det någonsin är för sent att påbörja ett barnspar.

Avsnittet finns tillgängligt från 10 juli

 

Annelie Lindqvist

Spara som företagare

Har du koll på hur du ska tänka kring ditt sparande som företagare? Hur ska du lägga upp ditt sparande i företaget och hur ska du tänka kring ditt privata sparande? Om du vill vara en så god och attraktiv arbetsgivare som möjligt kan det även finnas mycket att tänka på kring sparandet för dina anställda.

Som företagare är du oftast extra utsatt som något oväntat händer, därför har vi har bjudit in vår placerings- och försäkringsspecialist Annelie Lindqvist som svarar på frågor kring sparandet som företagare men också om grundskydd, försäkringar och kompanjonsavtal.

Avsnittet finns tillgängligt från 17 juli

Fredrik

Spara till din pension

Skulle du klara dig på 80% av din nuvarande lön när du går i pension? Det är åtminstone det som undersökningar visar att allmänheten uppskattar hade varit en rimlig pension. Men för att få ut 80% av din lön i pension krävs ett eget pensionssparande. Tillsammans med vår privatrådgivare och sparaspecialist Fredrik Bring reder vi ut många frågetecken kring pensionen.

Fredrik svarar också på en fråga från en lyssnare som har ca 20 år kvar till pensionen och som ännu inte påbörjat ett större privat sparande. Hur ska hon tänka kring sitt eget pensionssparande? Kommer hon och hennes man få en jämställd pension och hur fungerar efterlevandeskydd?

Avsnittet finns tillgängligt från 24 juli

Linn Liljenberg

Vem ärver dina pengar?

Vem ärver dina sparande pengar när du går bort? Hur kan man se till att pengarna hamnar där man vill och vad är egentligen skillnaden mellan att vara gift och sambo? I detta avsnittet har vi bjudit in en av våra mest uppskattade gäster från förra säsongen, vår familjerättsjurist Linn Liljenberg, som i denna säsongen får ett helt eget avsnitt. Idag ger vi bland annat svar på vem som ärver dig och hur du kan påverka det.

Vi får även en klurig arvsfråga från en lyssnare och reder ut begrepp som laglott, enskild egendom och livförsäkring. 

Avsnittet finns tillgängligt från 31 juli

Frågor?

Hör av dig till oss

Har du frågor om Ekenpodden eller kring något vi tar upp i avsnitten? Tveka inte på att höra av dig till oss. Du når oss via våra sociala medier och på