Meny
Samhällsengagemang
Våra kontor
Organisation
Ekenpodden

En podcast av Sparbanken Eken om ekonomi genom livets alla skeden.

Ekenpodden handlar om något större än ekonomi. Den handlar om livet. För god kunskap och god känsla för ekonomi leder dig till ett gott liv, ett friare liv.

Genom podden får du lära känna våra medarbetare ännu bättre, vi kommer dela med oss av kunskap, bjuda på berättelser från vår vardag och ge goda ekonomi- och juridiktips till er lyssnare.

Vi finns här för er kunder - och lyssnare - i livets alla skeden.

Finns där poddar finns

Avsnitt 1: När räntan ändras

Kostnaden för att låna pengar – räntan – är en viktig del i hur den moderna ekonomin fungerar. De senaste åren har det dessutom varit extra stort fokus på räntenivåer då det skett stora förändringar i ekonomins ränteläge. Vi har bjudit in vår VD Lasse där vi tillsammans snackar ränta med fokus på vardagsekonomi. Lasse svarar exempelvis på frågan om den höjda kostnaden på Johans leasingbil beror på höjd ränta eller högre inflation samt hur det går till rent konkret på banken när Riksbanken höjer styrräntan.

I avsnittet får du även träffa vår familjerättsjurist Linn, som svarar på en av hennes absolut vanligaste frågor – vad är egentligen skillnaden mellan att vara gift och sambo?

Avsnitt 1 – När räntan ändras släpps torsdagen den 6 juli.

Avsnitt 2: Lyckas med bostadsaffären

Andra avsnittet handlar om hur du ska tänka runt en av livets största investeringar – att köpa (eller sälja) din bostad. Det handlar om stora pengar och involverar ofta mycket känslor kring familjebildning och förändrade livssituationer. Vad är egentligen definitionen av en lyckad bostadsaffär? Handlar det om att göra en så stor vinst som möjligt eller ha möjlighet att köpa ett ställe att bo på där du och din familj verkligen kan växa och trivas? Vår privatrådgivare Frida diskuterar ämnet och svarar också på frågan varför hon som rådgivare ibland får säga nej till kunders husdrömmar.

I avsnittet får du även träffa vår familjerättsjurist Linn som svarar på frågan vad skillnaden är mellan att äga en bostad som gift eller sambo. Vad bör man ka koll på om man lever i en relation med både hus och barn gemensamt?

Avsnitt 2 – Lyckas med bostadsaffären släpps måndagen den 10 juli.

Avsnitt 3: En riktigt bra investering

I det tredje avsnittet pratar vi med vår Sparaspecialist Hampus om sparande, investeringar och buffert. Hur lägger man smartast upp sin strategi när man vill spara till sin dröm – en sommarstuga vid havet, en ny bil eller en god ekonomi som pensionär? Hampus berör även begreppet buffertspar - även kallat huvudkudden. Vi får också reda på hur Hampus backpacker-resa var en bidragande faktor till att han idag arbetar på bank.

I avsnittet får du även träffa vår familjerättsjurist Linn som svarar på frågan vem som ärver dina pengar när du går bort. Kan du bestämma helt och hållet själv vem som ärver dina pengar och vad händer om du inte skrivit ett testamente?

Avsnitt 3 -  En riktigt bra investering släpps måndagen den 17 juli.

Avsnitt 4: Om du inte kan betala

Det fjärde avsnittet handlar om det allra värsta i livet – att ekonomin kraschar och du inte kan betala. Enskilda räkningar eller något stort – som huslånet. Det går inte ihop. Hur ska du tänka innan det går för långt? Eller vad händer om det går för långt? Med oss som gäst har vi Stefan ”Stisse” Eriksson som guidar oss i hur du kan tänka i tuffare tider. Stisse pratar också om hur du kan stress-testa din ekonomi och hur ditt eget ego kan ställa till det när du behöver anpassa dig efter din nya ekonomiska situation.

I avsnittet får du även träffa vår familjerättsjurist Linn som svarar på en annan aspekt i frågan om det värsta i livet faktiskt sker och du inte kan betala – om du tillexempel blir så pass sjuk att du inte kan betala även fast du har pengar. Linn förklara hur en framtidsfullmakt fungerar och hur det kan underlätta för eventuella framtida situationer.

Avsnitt 4 - Om du inte kan betala släpps måndagen den 24 juli. 

Avsnitt 5: Att bryta upp eller flytta ihop

Få lever hela livet helt ensamma. Men vad händer med ekonomin när man blir fler – eller bryter upp? Det kan vara mycket att komma överens och om tänka över: juridik, pengar och försäkringar. Med oss som gäst har vi ”Lisa” Elisabeth Johansson. Hon har guidat många människor genom livets alla skeden. Lisa svara på frågor om vad man ska tänka på när man flytta ihop, vad är det egentligen för skillnad om man köper något ihop eller flyttar in i den andras bostad? Vad är det för vanliga fallgropar som kan vara bra att ha koll på?

I avsnittet får du även träffa vår familjerättsjurist Linn som pratar mer om hur det fungerar om ni väljer att flytta isär - hur fungerar egentligen en bodelning?

Avsnitt 5 – Att bryta upp eller flytta ihop släpps måndagen den 31 juli.

Avsnitt 6: Våga satsa (på din företagsdröm)!

Många har en företagsdröm vid sidan om – eller lever den fullt ut just nu. Hur ska du tänka runt ekonomin? Tillsammans med vår företagsrådgivare Malin diskuterar vi ämnen som rör dig som har en enskild firma vid sidan om din anställning, du som är heltidsföretagare eller för dig mitt emellan. Många förknippar egenföretagandet som riskfyllt, men kan man skapa förutsättningar för samma trygghet gällande tex pensionen? Kan det kanske till och med bli bättre som egenföretagare?

Tillsammans med vår familjerättsjurist diskuterar vi även hur du ska tänka om du startar ett företag själv, men samtidigt lever i en relation – vad bör du då ha koll på? Vi pratar även om vad du ska tänka på om du startar ett företag tillsammans med någon annan.

Avsnitt 6 – Våga satsa (på din företagsdröm)! släpps måndagen den 7 augusti. 

Frågor?

Hör av dig till oss

Har du frågor om Ekenpodden eller kring något vi tar upp i avsnitten? Tveka inte på att höra av dig till oss. Du når oss via våra sociala medier och på