Meny
Samhällsengagemang
Våra kontor
Organisation

Projekt och initiativ

Vårt hjärta klappar för dina goda idéer

Sparbanken Eken är ingen vanlig bank. Vi är en fristående sparbank som vill driva regionens utveckling. Pengarna du sparar lånar någon annan i vårt område och bankens vinst stannar och gör nytta på hemmaplan. Dina sparpengar och bankens vinster gör på så sätt regionen levande. Här hittar du inspiration från några av de projekt och initiativ som vårt samhällsengagemang har lett till. Har du en idé som skulle göra det bättre att leva här? 

Roger and Lena in front of a little red house

Älmeboda Hembygdsförening

Roger Söderling och Lena Gustavsson är två av eldsjälarna bakom Älmeboda Hembygdsförening. Under fem sommarveckor är det högsäsong för hembygdsparken i Rävemåla och då förvandlas två hektar mark till en mötesplats för såväl lokala invånare som för turister.

Culture scholarship

Åryds kulturpris 2024

Under Valborgsfirandet i Åryds hembygdsförening delade Åryds Sparbanksstiftelse ut sitt årliga kulturpris. Priset, för kulturell och kulturfrämjande insats, gick i år till författaren Bibbi Brorsson för hennes arbete om böckerna Eriksbergs torp. Många var på plats under Valborgsfirandet och Sparbanken Ekens vd, Lars Olsson, höll vårtalet. 

Contribution to society

Ryds SK, Tingsryds rid & körklubb och Sjöräddningssällskapet uppmärksammades

Den 13 juni 2024 uppmärksammades tre bidragstagare lite extra av Almundsryds Sparbanksstiftelse, som är en av Sparbanken Ekens sex ägarstiftelser. Sponsorhinder, dragbil och gymnastikutrustning har blivit möjligt genom stiftelsen. 

Tränare talar med ungdomar

Föreningsmiljonen

Vårt hjärta klappar för närsamhället och de föreningar som gör skillnad för människorna här. Därför initierade vi på Sparbanken Eken ett extra stöd för att kunna hjälpa till i de utmanande tider som föreningslivet befinner sig i.

Jonas utomhus vid solpaneler

Årets omställningsföretag i Tingsryds kommun

På Tingsryds Näringslivsgala utsågs ICA nära Ryd till årets omställningsföretag 2023. Två av våra ägarstiftelser delade ut priset, Älmeboda- och Almundsryds Sparbankstiftelse.

Tobias and Frida

Vinnare av Sparbanken Ekens omställningspris

Sparbankens Ekens omställningspris på Tingsryds Näringslivsgala 2022 gick till Tobias och Frida på Skarmansmåla Gård för sitt fina arbete i att ställa om att bli både hållbar och framsynt i en bransch där både samhällets och kundernas krav är höga.

Kompis FF

En klok, snäll och fotbollsspelande kompis på besök

Genom Kalmar FF:s projekt Kompis FF besöker den tidigare fotbollsspelaren Viktor Elm alla förstaklassare i Emmaboda kommun för att prata om vikten av sunda värderingar och kompisskap. Men också vikten av läsning och fysisk aktivitet. Sparbanken Eken har tillsammans med Lions fått förmånen att möjliggöra detta viktiga initiativ.

First responder, car

Ökad säkerhet i Grimslöv med omnejd med första insatsperson

FIP är en resurs som utgörs av en deltidsanställd brandman som har beredskap och tillgång till ett mindre utryckningsfordon hela dygnet. När larmet går kan FIP vara snabbt på olycksplatsen och börja de första åtgärderna. Det är inköp av ett sådant fordon som möjliggjorts via bidrag från Sparbanken Ekens ägarstiftelse.

Dog for pedagogical matters

Ninja och Charlotte hjälper ungdomar och elever att klara skolan på ett bättre sätt

2019 gjorde Charlotte en ansökan till Sparbanken Eken för att få gå Pedagoghundutbildningen tillsammans med sin labrador Ninja. De är nu klara med utbildningen och skapar läslust, glädje, motivation och ökad koncentration hos elever.

Samverkan mellan föreningslivet - Ingelstad IK padelbanor

Idag finns det två nya padelbanor och två innebandyplaner utomhus, vid Ingelvi i Ingelstad. Tillsammans med fotbollsplaner och elljusspår bildar det idag Ingelstad Sportcenter. 

Ingelstad IK har tillsammans med Ingelstad IBK genomfört projektet och att samverka över föreningsgränser ser de som en självklarhet.