Våra företagstjänster

Svenskt hantverk hos Skrufs Glasbruk

Om Skrufs glasbruk

  • Grundat: 1897
  • Ägs av: familjen Elm sedan 2006
  • Antal anställda: 10 stycken
  • Kända för: svenskt handblåst glas och produkter som Dagg, Pallo och Kolonn

Ett levande glasbruk

När vi kliver in i hyttan på Skrufs glasbruk möts vi direkt av ägaren Kent Elm. Sedan 1987 har han gått runt på dessa golv.
- Jag gillar att vara nära produktionen även om jag själv inte blåser så mycket glas numer. Jag är ofta den första man möter när man kliver in på bruket och jag får ibland frågan om vem som äger det. Vissa blir nog lite förvånade när jag berättar vem ägaren är, säger Kent och skrattar.

Vi vandrar vidare in i hyttan och värmen från ugnarna slår emot oss. Medan vi fascineras av glasblåsarnas skickliga kunskaper så berättar Kent att de haft en av de bästa somrarna hittills då många från närområdet har besökt dem. Kent berättar vidare om hur viktigt det är med hantverket;
- En av de viktigaste grejerna för mig när jag tog över var att vi skulle producera allt här i hyttan - svenskt hantverk helt enkelt. Jag har också varit, och är fortfarande, mån om att inte bara köpa nytt utan vi byter och lagar när det behövs, säger Kent.

Dagg, Pallo och Kolonn

Vaserna har blivit lite av Skrufs signum. När Kent visar oss runt ser vi vaserna i sin fulla prakt på flera ställen i produktionen. Daggvasen, som är en av Svenskt Tenns storsäljare, pryder hyllorna tillsammans med den mer slimmande vasen Pallo och nyheten från 2018; Kolonn.

Samtliga är designade av Carina Seth Andersson – ett designsamarbete som visat sig vara mycket lyckat.
- Samarbeten med Carina har fallit väldigt väl ut. Vi är ganska kräsna vad gäller designsamarbeten – det måste passa in i sortimentet och andas Skrufs glasbruk. Men det är otroligt viktigt att det finns en designer bakom produkten, tillägger Kent.

Vasen Pallo i grönt.

Framgångsrecept med Formex och Svenskt Tenn

Carina Seth Andersson var ingången till Svenskt Tenn och tillsammans med Formex har de alla varit viktiga för den roll som varumärket Skrufs glasbruk har idag. Ungefär 50 % av produktionen som sker i Skrufs glasbruk går till återförsäljaren Svenskt Tenn. I år blev det inget Formex men de kommer att visa upp nyheter tillsammans med Carina i hennes butik på Södermalm.
- Varje år är vi med på Formex och det är ett bra tillfälle att visa upp både nyheter och andra produkter. Vi bygger allt i montern själva och försöker ”ta bruket till mässan” genom att använda till exempel gamla backar från bruket. Vår monter har blivit populär genom åren och det finns tydligen en efterfrågan om att få stå i närheten av oss – jätteroligt tycker vi, säger Kent och ler.  

Bruket värnar om det lokala och köper till exempel pellets från Emmaboda.
20 % av det egna glaskrosset återanvänds.

Resan med Skrufs glasbruk

Skrufs glasbruk grundades 1897 och har under åren anpassat sin produktion till marknadens efterfrågan. Här har producerats allt från servisglas för hushåll till restaurangglas och prydnadsglas. 2006 gick bruket i konkurs. Kent Elm arbetade då som anställd på bruket sedan flera år tillbaka. Det var inte självklart att han skulle ta över bruket men hans pappa, som en gång i tiden själv varit ägare, låg på och argumenterade för att bruket hade mycket kvar att ge. Att starta eget lockade och med stöttning av sin pappa i både köp och övertagande hamnade Skrufs glasbruk återigen i familjen Elms ägo. Idag jobbar nästan hela familjen på bruket. Kent såg vilka möjligheter som fanns och vad som behövde göras för att få verksamheten på fötter igen. Idag omsätter Skrufs glasbruk ca 11 miljoner och är ett väletablerat varumärke inom svensk glasindustri.