Det är en kall marsdag när vi tar oss ut till Stenshult för att träffa Annika och Jennie, ägare till 300 hektar skog i Kronoberg, Småland. När vi kör in på gården till Stenshult blir vi inte förvånade att gården heter som den heter. En vacker och gedigen stenmur ramar in gården med ett rött bostadshus med vita knutar mitt på. Senare får vi reda på att huset är det som Annika och Jennie har vuxit upp i och Roland, syskonens pappa, berättar att stenmuren byggdes för hand för flera generationer sedan.
Skogsfastigheten som funnits i familjens ägo i generationer
Annika är precis hemkommen efter två dagars konferens och byter om från kavaj och klackar till mer bekväma kläder för att ge oss en rundtur i skogen. För vid sidan av jobbet med att driva en skogsfastighet på över 300 hektar så jobbar både Annika och Jennie heltid med andra uppdrag. Strax ansluter även Jennie och de tar oss sedan vidare till en grillplats vid sjön en bit in i skogsfastigheten. Här börjar vi prata om hur deras intresse för skogen började och om det alltid varit självklart för dem att ta över skogsfastigheten från sina föräldrar och flera generationer innan dess.
”Vi har i stort sett vuxit upp i skogen och intresserade oss tidigt för arbetet med skogen. Jag tror att en stor del till varför vi blev intresserade var för att våra föräldrar tidigt involverade oss i skogen, arbetet och besluten som skulle tas” säger Jennie.
”Nu försöker vi göra samma sak med våra barn, vi spenderar mycket tid i skogen och sammanstrålar gärna här. På vintern brukar vi vinterfiska och grilla korv och på sommaren plockar vi gärna svamp och bär som en härlig familjeaktivitet.” flikar Annika in.
Både Annika och Jennie bor en bit från skogsfastigheten medan deras pappa bor kvar på gården där de växte upp. De är på plats i skogen minst en gång i veckan men kan vid nödfall ta hjälp av sina föräldrar som är tidigare ägare av skogsfastigheten. Med sina föräldrar diskuterar de fortfarande gärna driften i skogen och syskonen beskriver föräldrarnas kunskap som ovärderlig.
”Vi röjer, planterar och sköter fastigheten själva. Sen är det såklart en trygghet att våra föräldrar finns i närheten och på ett enkelt sätt kan se över fastigheten. Efter exempelvis en storm kan de och hjälpa oss att röja undan eventuella träd som fallit över vägen eller hjälpa till med uthyrningsverksamheten som också finns i företaget” berättar Annika.
Även om både Annika och Jennie gillar att arbeta i skogen själva så får de vid gallringar eller slutavverkning anlita entreprenörer. Med tanke på den stora arealen hade det inte gått att göra allt själva eftersom de båda även jobbar heltid.