Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Våra ägarstiftelser

Sparbanken Eken är ingen vanlig bank. Ett av våra viktigaste mål är att tillsammans med våra ägarstiftelser bidra till att livet och vardagen i vår region utvecklas för oss alla som bor här.

Ansök om bidrag

Våra sex ägarstiftelser får utdelning på bankens vinst och syftet är att ge tillbaka en stor del i form av bidrag till bland annat utbildning, föreningsliv och kultur för att stimulera god samhällsutveckling och tillväxt i vårt verksamhetsområde.

Inspiration från några av våra projekt

Alice Äventyrsbana

När Alice började få svårt att trampa själv på förskolans cyklar fick hon en cykel med fast nav och idén om att förvandla gården på förskolan väcktes hos pedagogerna. Med hjälp av sponsorer, samhället, föräldrar och barn började en äventyrsbana ta form på förskolans gård.

Kvinnor hjul

Föreningen Arabys Aktiva Familjer upptäckte att det fanns ett stort behov och intresse för kvinnor och tjejer att lära sig cykla och ansökte om bidrag från en av Sparbanken Ekens stiftelser. Med hjälp av bidraget köpte man in begagnade cyklar samt hjälmar för att kunna möjliggöra cykelkurser. Kvinnorna har hjälpt, peppat och stöttat varandra i att lära sig cykla.

Folk och Rövare i Kamomilla stad

När banken firade 10 år och bjöd vi in 850 personer på barnteater med Kultkompaniet på våra sex orter där vi har kontor.

En miljon till djur och markägare

Sommaren 2018 påverkade torkan många lantbrukare och djurägare ekonomiskt på flera sätt. Våra ägarstiftelser avsatte då tillsammans en miljon kronor för ansökan om ekonomiskt stöd för att skapa nya betesmarker i den svåra situationen.

Farmers in a field examining crop.

Ett räddningsvärn mot alla odds

- Det som inte finns måste vi lösa själva berättar Hans Gullstrand, platschef i Västra Torsås frivilliga räddningsvärn. Vi träffar honom när de har invigning av sin nya brandbil.

Hasse

Konst- och kulturrunda i sagolik natur

Ståtliga granar, små sjöar, skir bokskog och stenbumlingar från istiden. Här möter vi konstnären Marita Magnusson i sitt hem och ateljé som kallas för Klockarens.

Marita Magnusson

En handikappsanpassad skog

- Det är fantastiskt att inspirera människor till att ta vara på naturen. Skogen är guld ur ett hälsoperspektiv. Hit hittar människor som söker lugn från både när och fjärran berättar Marianna Agetorp.