Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Berg & Berg

 • Grundades 1996 av Jan Söderberg och Ulf Palmberg.
 • Gör kvalitetsgolv av råvara från svenska skogar.
 • Berg & Berg kommer från grundarnas efternamn.
 • Ligger i Kallinge och har cirka 50 anställda. 
 • Gör flera produkter av restprodukter som exempelvis briketter, flis och spån. 
Wooden floors Berg och Berg

Allt började 1996

1996 var årtalet som Berg & Berg började sin resa. Grundarna köpte en fabrik i Kallinge som tidigare tillverkat dörrar och började producera vackra parkettgolv. Berg & Berg har varit med om både med- och motgångar men är idag ett väletablerat bolag när det kommer till trägolv. Huvudmarknaden är Europa där det finns ett starkt driv efter svenska produkter. Men det är såklart ett naturligt led att satsa på Sverige där tillverkning och produktion sker. 

Wooden floors Berg och Berg
I alla produkter som Berg & Berg producerar tar de stort ansvar för skogen, tummar inte på kvalitén och har ett stort fokus på design.
Wood Berg och Berg
Det tar cirka 3-6 månader från det att stocken lämnar sågverket till att det finns ett färdigt golv.
Wooden floors Berg och Berg
Briketter görs av spillmaterial för att ta vara på hela stocken. Perfekta att använda vid eldning.

Med naturen i fokus

Från skogarna i södra Sverige kommer huvuddelen av Berg & Bergs råvara. Ek, ask, bok och furu är träslag som återfinns i produktutbudet. Berg & Berg har kontroll över hela kedjan själva; från hur det ska apteras i skogen, sågning i det egna sågverket i Eringsboda till den färdiga parketten.

”Vi har stor respekt för eken som har stått och växt i över 100 år, därför är det viktigt för oss att ta hand om hela stocken." - Roger Sellrup, CFO. 

Roger och Mikael jobbar på Berg & Berg och de tror att trenden framöver blir att tänka mer långsiktigt och hållbart. När vi väljer ett golv så gör vi det för resten av livet. ”Renoveringshysterin” är över och idén att byta ut ett golv efter några år inte kommer att hålla. Vi kommer istället välja ett riktigt hållbart golv som vi kan slipa, behandla och olja eller lacka för att hålla längre men även för att göra minde justeringar av nyanser.

"För oss är golvet inte en slit- och slängvara som byts varje gång man vill tapetsera om. Istället kan man fräscha upp det eller slipa ner det. Om man slipar ner kan man färga in det med andra färgtoner än tidigare med exempelvis lasyr eller olja." - Mikael Carlevad, vd. 

I produktutbudet har det hänt mycket de senaste åren. Från att endast sälja parkettgolv och spån/flis har Berg & Berg i dagsläget nio produkter i utbudet med en tionde på gång (fiskbensparkett). Två av de största produktkategorierna är gjorda av restprodukter.

”Det känns bra i hjärtat att kunna använda så mycket av stocken som möjligt”. – Mikael.

 

Mikael och Roger i showroom

Mikael Carlevad till vänster, Roger Sellrup till höger. 

Mikael Carlevad

 • Vd sedan 2022.
 • Favoritgolv är Ek XXL Värmland Rustik. Hemma har han lagt in Ek XXL Klöver.

Roger Sellrup

 • CFO. Aktiv i bolaget på olika sätt sedan 1998.
 • Favoritgolvet är Ek XXL Raskamåla. Hemma har han Ek XXL Eriksberg.
   

Produktion i Kallinge

Vi från Sparbanken Eken får följa med ute i produktionen och här är stämningen glad och familjär. Trä matas in och ut i maskiner och bedöms. I slutet av produktionslinjen får vi se färdiga trägolv och det finns en avdelning för provbitar som kunder kan beställa – allt för att underlätta för kunden att göra rätt val.

Förutom att Berg & Berg värmer upp sina egna lokaler och har flera miljöcertifieringar har de senaste åren köpt in många robotar för att effektivisera arbetet och förebygga arbetsskador. Mikael och Roger visar oss maskinen ”Woodeye” som gör kvalitetskontroller och läser av antalet kvistar och färgnyans för att sortera parketten rätt. Ju tidigare det går att stoppa ett dåligt material desto bättre. Då kan man göra någon annan bättre produkt av materialet istället för att det ska bli spill senare i processen.

”Mikael går gärna ut här i produktionen och kör några varv på maskinerna när det krisar.” - Roger.
 

Svenska, närproducerade trägolv

 • All råvara kommer från Sverige.
 • Ek XXL Hjärter säljs mest i Sverige.
 • Golvsortimentet är FSC®-certifierat.
 • Golven har en slipyta på 3,8 mm och kan slipas flera gånger.
 • Hela stocken används i tillverkningsprocessen.
 • Marknadsledande inom ekologisk parkett.  
Wooden floors Berg och Berg