Hoppa till textinnehållet

Pengar och sparande till små och stora barn

Barn och tonåringar kommer gående utomhus

Vill du ge ditt barn en schysst start in i vuxenlivet? Genom att spara i fonder ger du barnets pengar möjlighet att växa. Om du dessutom tidigt i livet låter ditt barn eller tonåring hantera pengar får de bättre förutsättningar att få bra ekonomi som vuxen.

Vill du prata sparande med oss?

Boka tid med någon av våra privatrådgivare. Vi finns här för att svara på dina frågor gällande din eller dina barns ekonomi. Tänk på att ett litet sparande idag kan förverkliga stora drömmar imorgon.

Hannah ler in i kameran

Prata pengar med mindre barn

Livet med barn är fullt av både roligheter och utmaningar. Mycket handlar om att hantera vardagen här och nu och samtidigt lägga grunden för ett kommande vuxenliv. Ekonomi och pengars värde är några av de saker som många föräldrar tycker är svårt att skapa förståelse för hos sitt barn. Här ger vi dig som småbarnsförälder tips på temat.

Vår privatrådgivare Magdalena tipsar om hur man kan skapa ekonomisk förståelse hos mindre barn

  • Börja prata tidigt om pengar och om vad saker kostar i familjen, det hjälper ditt barn att förstå pengars värde.
  • Hjälp ditt barn att förstå att det är viktigt att spara och ge gärna exempel på hur du själv sparar pengar för att familjen ska kunna göra roliga saker.
  • Berätta även att man sparar för att klara av att betala sådant som inte är kul, det vill säga oväntade utgifter.
  • Du är en förebild för barnet i alla avseenden, tänk på att din relation till sparande och pengar påverkar ditt barn.
Magdalena

4 tips om veckopeng

Att få eget ansvar för en mindre summa pengar är ett utmärkt sätt för de flesta barn att lära sig pengars värde och ger en bra grund till att kunna sköta sin ekonomi som vuxen.

 

  • Kom överens om vad pengarna ska räcka till och om barnet ska göra en motprestation som att städa rummet eller hjälpa till med matlagning.
  • Låt barnet så långt det är möjligt själv ansvara för sin vecko- eller månadspeng. På så sätt lär sig barnet att hushålla med pengar och förstå pengars värde.
  • Uppmuntra gärna barnet att spara en del av sina pengar. Med konkreta sparmål blir det roligare och enklare.
  • Undvik att ge mer pengar när vecko- eller månadspengen är slut. På så sätt lär du barnet att hushålla med begränsade resurser.
Flicka utomhus som ler in i kameran
Kille kikar fram bakom ett träd

Hur mycket veckopeng ska man ge?

I sex-sjuårsåldern är det vanligt att man börjar få en veckopeng. I tioårsåldern går många över från veckopeng till månadspeng. Det viktigaste är att du som förälder anpassar nivå och upplägg så som det passar ditt barn och er familj. I tabellen här bredvid ser du medianvärdet för veckopeng

Graf över månadspeng

Prata pengar med tonåringar

Livet med en tonåring är fullt av både roligheter och utmaningar. Ekonomi och pengars värde är några av de saker som många föräldrar tycker är svårt att skapa förståelse för hos sin tonåring. Här ger vi dig som tonårsförälder tips på temat.

Torgny sitter vid ett bord och ler in i kameran

Hur mycket månadspeng ska man ge?

I tioårsåldern går många över från veckopeng till månadspeng. Det viktigaste är att du som förälder anpassar nivå och upplägg så som det passar ditt barn och er familj. I tabellen här bredvid ser du medianvärdet för månadspeng.

Graf över veckopeng

3 snabba spartips för tonåringar

  • Sätt upp sparmål
  • Öppna ett sparkonto och lägg in automatisk överföring
  • Skippa impulsköp och utmana en kompis att tillsammans skippa småutgifter

Nyhet! Utgiftskollen

Med Utgiftskollen som finns i appen blir det enkelt för ditt barn att hålla koll på allt från småköp till hur mycket pengar som läggs på mat och nöjen.

Spara till barn

Precis som ditt lilla barn kan sparandet växa med tiden. Om du väljer att spara i fonder ger du barnets pengar möjlighet att växa. Kanske till ett körkort, jorden runt resa eller bidrag till första bostaden. Oavsett hur mycket du har möjlighet att spara varje månad, så är det bästa sparandet det som blir av.

2 smarta spartips till barn

  • Barnspara varje månad

När du månadssparar blir sparandet verkligen av. Det behöver inte vara några stora summor. Även ett par hundralappar varje månad kan göra stor skillnad över tid.

 

  • Spara till barn i fonder

Med tanke på den långa sparhorisonten – barn ska bli vuxen – kan det vara bra att spara i fonder och ge pengarna möjlighet att växa. Jämför med ett sparkonto där pengarna i princip inte växer alls.

Liten tjej står i skogen och ler

Ulrika besvarar vanliga frågor om sparande till barn

  • Hur mycket ska jag barnspara?

Med några hundralappar i månaden kommer du långt. Även ett litet sparande är bättre än inget. Sparar du till exempel i fonder kommer ju pengarna att ha många år på sig att växa.

  • Hur sparar jag bäst till mina barn?

Pengar som sparas på lång sikt kan du placera i fonder eftersom det skapar förutsättningar för pengarna att växa. Det här är pengar som ska plockas ut om många år. Du behöver inte placera allt i aktiefonder med hög risk, utan kan till exempel välja en blandfond som har en del räntebärande papper och en del aktier.

Se hur mycket pengar ett sparande kan bli

Med hjälp av vår kalkylator kan ni få en enkel överblick på hur mycket sparandet kan växa över tid.